Wim de Grauw, huisarts in Berghem, gaat per 1 juli met pensioen
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Berghem
Molenweg 2c 5351EV
Berghem

Terug naar overzicht

Wim de Grauw per 1 juli met pensioen!

Na ruim 35 jaar gewerkt te hebben als huisarts ga ik per 1 juli aanstaande met pensioen.

In april 1984 startte ik in Berghem de huisartsopleiding in de praktijk van Wyb Brink en Jaap van der Krogt. Het dorp lag aan de Noordzijde van het spoor. Aan de overkant van het spoor lag een nog niet verkaveld landschap met enkele (boeren)woningen, hoge bomen langs de Willandstraat en uitzicht op ‘de Hei’. Er woonde nog een herder, het dorp had nog een burgemeester en pastoor.

De praktijk was gevestigd aan de Kapelaan Kitslaarstraat op de hoek met de St. Willibordusstraat. In december 1985 vestigde ik mij als huisarts te Berghem. Samen met mijn partner Mary Koolenbrander verhuisde ik naar Berghem. Achttien jaar, tot de komst van de huisartsenpost, deden we als Berghemse huisartsen de avond-, nacht- en weekenddiensten voor de eigen praktijk. Mary was daarbij mijn trouwe achterwacht. We bouwden mijn eigen spreekkamer aan de prachtige duo-praktijk. Centraal daarin kwam een ronde tafel te staan, waaraan ik velen van u mocht ontmoeten en waaraan ik nog altijd zit.

Berghem werd ’ons dorp’ zeker ook omdat onze kinderen, Anne, Inge en Erik er opgroeiden.

Vanaf 1989 tot april 2020 was ik tevens als huisartsonderzoeker verbonden aan de afdeling huisartsgeneeskunde van het Radboud UMC. De praktijk werd onderdeel van het Academisch Huisartsen Netwerk Radboudumc. In 2001 rondde ik mijn promotieonderzoek af. Er volgden meer dan 50 internationale publicaties, maar belangrijker, het lukte wetenschap naar praktijk te vertalen. We ontwikkelden een digitaal advies consult tussen huisarts en nefroloog (telenefrologie), dat inmiddels veel gebruikt wordt. Ik mocht een belangrijke bijdrage leveren aan de Standaard voor Nederlandse huisartsen in de zorg voor mensen met chronische nierschade. Vanuit mijn academische rol werd ik in de praktijk aanspreekpunt voor de kwaliteit van zorg. Het kwaliteitssysteem wordt thans door het hele team gedragen en als uiting hiervan heeft de praktijk al meer dan tien jaar het NPA-keurmerk voor goede huisartsenzorg.

Geleidelijk groeide het dorp, onze praktijk en dus ook ons team. Het pand aan de Kapelaan Kitslaarstraat werd te klein en in 2014 verhuisden we naar een prachtig Gezondheidscentrum, waar ik op de hoek van onze etage een nieuwe werkplek kreeg. De foto aan de muur van mijn hond Fly met de schapen in het bos van Herperduin maakte de ruimte tot een echte eigen kamer.

Maar ik ga mijn kamer verlaten en begin een nieuwe fase in mijn leven. Gelukkig hebben we twee zeer goede opvolgers gevonden, Pim Schout en Bregje du Bois. Mogelijk heeft u ze al ontmoet. We hebben het volste vertrouwen dat zij een goede huisarts voor u kunnen zijn.

Rest mij u te bedanken voor het vertrouwen dat u mij schonk ook in voor u lastige en moeilijke omstandigheden. Ik zal het contact met u zeker gaan missen. Ik wens u alle goeds en als dat mogelijk is nog vele gezonde gelukkige jaren.

Uw huisarts, Wim de Grauw

Publicatiedatum: 02-06-2021